donderdag 24 februari 2011

Een woekerend lantaarntje

Op grijze dagen als deze, kan een beetje kleur in je tuin je toch een vrolijk gevoel geven. Buiten de sneeuwklokjes en de 'altijd' groen blijvende planten om, is er een plant die in de periode na het bloeien toch nog veel fleurigheid geeft. En dat zowel in de tuin als binnenshuis.

Vanmorgen spotte ik de resten van het plantje onder de appelboom. Een lampionplant. Of althans de stengel en één overgebleven lampionnetje. Ondanks de vroege winter (al in de herfst!) - de hevige sneeuwval, hagel, ijzel, de vele weken vorst - aandoenlijk gaaf gehavend, zachtjes bungelend in de wind; de lampionplant, ook wel Chinees lantaarntje genoemd.

(door op de foto te klikken krijg je een vergroting; klik daarna op [vorige] of [pijl terug] in de bovenste werkbalk om weer terug naar het oorspronkelijke artikel te gaan)

Olympus E5: f6.2 - 100mm - 1/15sec - ISO 160

Bij het zoeken naar de officiële naam voor de plant, stuitte ik op een voor mij geheel nieuw feit. De plant is lid van de familie van de aardappel! Maar hij staat er bij ons niet om gegeten te worden. Wel voor de decoratieve waarde van de lampionnetjes. Bijvoorbeeld in een glazen accubak.

Olympus E5: f2 - 100mm - 1/10sec - ISO 160

Heel decoratief is ook de ouderwetse toffeefles (de stop er af!). Ze blijven er tijden goed in.

Olympus E5: f2 - 100mm - 1/20sec - ISO 160

O ja, de wetenschappelijke naam voor de lampionplant is Physalis alkegenii.

2 opmerkingen:

  1. Mooie titel voor deze blog. Prachtige foto's. Bemoedigend voor deze donkere dagen in afwachting van de lente.

    Groet,
    Joop Sanner, Dieren

    BeantwoordenVerwijderen
  2. These are wonderful, especially the first one. The green background makes the red lantern pop!

    BeantwoordenVerwijderen