zondag 14 november 2010

Zóó met @reptiles4all naar Blijdorp

We schrijven 24 oktober 2010. Het weerbeeld is grillig. Regen, wind, felle zon, waterkou, alles voor de liefhebber die van afwisseling houdt. We volgen deze dag een workshop onder leiding van Matthijs, (natuur)fotograaf en globetrotter van @reptiles4all.







Plaats van handeling: Blijdorp Zoo. De les: wie de natuur wil fotograferen mitsgaders al wat in haar leeft, moet zwoegen en zweten, 'geduldpijn' leren verdragen en boven alles niet te mooi zijn om door de knieën te gaan, over de grond te kruipen, door plassen, drassig gras of pure modder. Tot je hijgend en hondsmoe je camera met de macholens nauwelijks meer op eigen armkracht horizontaal kunt krijgen! Maar dan krijg je ook wat! En dat allemaal onder het workshopmotto: "... het snapshot voorbij ...".












Het was een enerverende workshop. In één dag doen méér geleerd dan in maanden boeken en tijdschriften lezen. Een aanrader: http://www.reptiles4all.com

The Klingenthal Colloquy 2010

Het is begin oktober 2010. Laten we 't houden op de omschrijving in de trant van een werkconferentie in het plaatsje Klingenthal, iets ten ZW van Straatsburg. Het gaat niet om de bijeenkomst zelf maar om de foto's die 'tussen de bedrijven door' gemaakt konden worden. Klingenthal in de Elzas (er ligt in het oosten van Duitsland ook nog een plaatsje met dezelfde naam) ligt in een prachtige omgeving waarvan ik in deze blog iets wil laten zien.


Het weer was bijzonder! Beetje jammer dat de meeste tijd werd doorgebracht in een auditorium . Maar 's morgens vroeg, bij het openen van de gordijnen en de openslaande ramen, begon elke dag die week met een buitengewoon aangenaam ontwaken.



Zoals al gezegd, tussen referaten en workshops door was er even tijd om iets van de omgeving te zien en vast te leggen in 'bits & bytes'. Geliefde plek is de Mont St. Odile ten westen van Klingenthal. Een heuvel met een 'kasteel', een kapel en een prachtig panorama-uitzicht over de wijde omgeving, genoemd naar een blinde heilige (of een heilige blinde?)





Tot slot enkele opnamen van de graftombe, entree en kapel.






De tekst aan de linkerkant op de met 'goudsteentjes' ingelegde mozaïekwand luidt: "Sanctus Leo, Leo nonus Papa". Het klinkt me zo bekend in de oren :))