donderdag 1 april 2010

2e dag, 31 maart 14u15, gedwongen onderbreking

Rond kwart over twee staat het strandhuis gesteld en kan aan het aanbrengen van voorzieningen en de afwerking worden begonnen. Maar het weer zit dit keer niet mee. De ijskoude regenvlagen, het striemende stuifzand en de windstoten met windkracht 8 maken de werkzaamheden onmogelijk. Aan de landkant wordt door de achterban meegeleefd. Ook daar - op afstand - wordt het werk niet voor mogelijk gehouden. Doemen denkbeelden op van mannen die onder het motto van 'gezamenlijk stand houden' zich bezeren, beschadigen of nog erger: ongemakken oplopen die leiden tot wekenlange nare (spier)gevolgen.
Bij de 'mannen' wint echter de 'wijsheid' voor de gevolgen op de langere termijn het van het korte moment van teleurstelling over het eerste staken van de werkzaamheden in de jarenlange reeks van het opbouwen van het strandhuis. Het besluit om te stoppen voor vandaag wordt unaniem genomen en onmiddellijk uitgevoerd.

2e dag, 31 maart 12u00, zetten van de palen

Boven de zee dreigen donkere wolken, de wind trekt aan tot windkracht 8 en de termometer blijft steken op 4 graden. De zon werpt wanhopig haar laatste stralen langs het steeds dichter samentrekkend wolkengrijs. De gisteren gedolven gaten voor de palen moeten opnieuw worden gegraven. Het plaatsen van het strandhuis kan geen verder oponthoud velen. De vrachtauto brengt het huis precies boven de uitgemeten standplaats. In hoog tempo worden de metalen steunpalen uitgeladen, gemonteerd en ingegraven.

woensdag 31 maart 2010

Dag 2, 31 maart -10u45


De weerberichten beloven niet veel goeds. Buien, lage temperaturen maar vooral harde wind. Ongunstig voor de opbouwwerkzaamheden aan het strand. Om 10u45 wordt het strandhuis vanaf de winterstalling in zijn geheel op een speciale vrachtwagen geladen. Het transport over de duinen kan van start.

Opbouw strandhuis, 30 maart 2010 1e dag



De activiteiten voor de opbouw van het zomeronderkomen 2010 aan het strand bij Dishoek op het eiland Walcheren in Zeeland verplaatsen vandaag van de landkant van de duinen naar de zeekant. Er moeten gaten worden gegraven van plm. 80cm diepte. In die gaten worden vloerplaten gelegd. Dit om verzakking van de palen waarop het strandhuis komt te staan te voorkomen. Met behulp van een laser worden de verschillende vlakken op eenzelfde diepte aangebracht en waterpas gesteld.
Het weer is wisselvallig. Buien wisselen af met een bleek zonnetje. Aan het einde van de dag pakken donkere wolken en worden door een koude aantrekkende wind het land opgestuwd. Net voordat regen en hagelstenen met bakken naar beneden vallen, kunnen we de werkzaamheden voor deze dag beƫindigen.