zondag 14 februari 2010

Verbazend verrassende veranderingen

Deze foto is genomen op vrijdag 12 februari 2010 in moeder's kamer in het zorghotel. De radio & TV gids wordt bekeken op programma's die het nieuws brengen. De blik op de wereld verbreedde zich in de afgelopen week van de vier muren van de ziekenhuiskamer naar de ruimten in zorghotel en atrium van Ter Reede en de welhaast onbegrensde kijk op de wereld via het televisiescherm. Moeder is weer terug van weggeweest, letterlijk en figuurlijk. Veranderingen in één week die in ieder geval mij als waarnemer tegelijkertijd verbazen en verrassen.

De week begon nog in het ziekenhuis met veel belangstellend bezoek van familie, vrienden en bekenden. Naar aanleiding van een bezoek schreef een nichtje het volgende: [...] een geweldig goede ervaring had ik vanmiddag met mijn bezoek aan tante Rie, ik wil het jullie niet onthouden. Tot mijn grote verwondering leek het wel of ik gewoon op bezoek was, niet het gevoel dat ik op ziekenbezoek was. We hebben over van alles gesproken, ook over het verre verleden, in een ontspannen sfeer [...] ik stond versteld van haar, zo uit bed en achter de rollator, ik genoot er gewoon van [...] We hebben ook nog voor een raam in de gang gestaan op zoek naar haar hoge conifeer (de conifeer in de achtertuin, LJ). Ik voelde veel respect voor zo'n klein vrouwtje, zo'n hoge leeftijd, zo ziek geweest, maar o zo bij de tijd en zo'n geweldig sterke wil om door te zetten.

Moeder had inmiddels zelf aangegeven weer graag terug te willen naar haar kamer in het zorghotel van Ter Reede. Medisch bleken er geen bezwaren (meer) tegen en met de zorg van Wout en Mieke voor vervoer en begeleiding vond op woensdag de (5e!) verhuizing plaats. En de al lang gekoesterde wens om weer eens een afspraak met de kapper te maken kon de daarop volgende dag al in vervulling gaan.

En zo trof ik haar afgelopen vrijdag aan. Keurig gekapt en gekleed, rechtop in een fauteuil. Heel bewust bezig met de dingen van de dag, met de mogelijkheden en de tijdelijkheid van het leven en de 'dingen die (uiteindelijk toch) voorbij gaan'. Maar bovenal dankbaar voor de zorg, de directe steun, de aandacht, de kaarten en de brieven ... We hebben samen op de computer de vele berichten via de e-mail en de teksten op de weblog gelezen. Ze vond het een prachtige ontwikkeling. Zoiets zou in de tijd van louter briefpost toch niet mogelijk zijn! We besloten de vrijdag zoals we dat al vele jaren doen, met een maaltijd. Weliswaar niet aan de tafel in de achterkamer maar niet minder gezellig aan een tafeltje in de brasserie van het Atrium.
En zaterdagmorgen vertelde ze tijdens een telefoongesprek dat ze nog aan het 'bekomen' was van het feit dat ze, zonder er eigenlijk bij na te denken, zonder steun van de rollator op eigen kracht naar haar looprek was toegelopen. Wat ze zich eerst realiseerde toen ze dat vast had!
Voor wie iets wil laten horen: moeder is bereikbaar onder telefoonnummer 06-13 896 0 14. Het adres voor wie een kaart of briefje wil sturen:
Zorghotel Ter Reede
Mevr. M.C. Janssen-van Wijnen
Kamer 4
Vredehoflaan 370
4382 CJ Vlissingen.