zaterdag 25 september 2010

Stappen in een herfstlandschap

Deze week verscheen op www.moorfotografie.nl een nieuw e-book van de hand van Peter van Veen. Met een voor dit jaargetijde passende titel "25 stappen voor de mooiste herfstlandschappen". Boordevol aanwijzingen, tips een aansporingen. Me vandaag laten uitdagen door de aansporingen in stap 23 en 24 van genoemd e-book. Daarvoor de dreven van de buitenwijken van het stadsschap Rotterdam opgezocht.


Van mooie mooie herfsttinten is in de Rotterdamse stadsbebossing nog geen sprake. Het blad van bomen en struiken heeft nog steeds die 'zware' groene kleur van einde zomer. De 'dramatiek' zit-em vooral in de wind, de dreigende wolkenlucht en de even later elkaar in sneltreinvaart opvolgende plensbuien.


Nu behoeft goede raad niet duur te zijn! Maar wanneer je die dan vervolgens laat voor wat ze is ... Aangeraden wordt om tijdens de activiteiten tenminste een paraplu, extra bescherming voor de camera en een statief mee te nemen. Maar bij het vertrek van huis een op het oog stalend blauwe hemel en een felle zon, wil men zo'n goede raad gemakkelijk in de wind slaan. Maar nauwelijks in de buitenwijken aangekomen begint het te regenen. En alleen een regenjack geeft bij heftige regenval en een stevige wind onvoldoende bescherming voor de camera ... Zo kan er slechts een enkele opname worden gemaakt voordat de camera door de onophoudelijk stromende regen te nat dreigt te raken. Het vissertje aan de waterkant heeft zich beter voorbereid!


Geen risico nemen ... De gevoelige Leica X1 onder het regenjack gestopt en de regen trotserend terug naar huis gelopen. Ondanks het feit dat je weet dat je geen spectaculaire opnames hebt kunnen maken, ben je toch wel nieuwsgierig naar het resultaat. Eén van de twee opnames van het loze vissertje in zwart-wit 'afgedrukt' om het wat trieste gevoel over het resultaat van een niet goed voorbereide onderneming extra te onderstrepen. En dat heeft dus niet aan de adviezen in het e-book gelegen!